Πέμπτη 7 Μαΐου 2015


Δελτίο Τύπου

Δήλωση των βουλευτών Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και Λίτσας Αμμανατίδου Πασχαλίδου: Απαράδεκτη η παραπομπή σε δικαστήριο ανήλικων μαθητών της Δ.Ε. Μίκρας γιατί διεκδίκησαν δημοκρατικά και ειρηνικά τα δικαιώματά τους.

Με αφορμή την παραπομπή σε δίκη 15 ανήλικων μαθητών του Λυκείου Τριλόφου (Μίκρας) οι βουλευτές Β Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και Λίτσα Αμμανατίδου δήλωσαν :

«Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την κάθετη αντίθεσή μας με την παραπομπή 15 ανήλικων μαθητών σε δικάσιμο, σήμερα 7/5/2015, γιατί διεκδίκησαν, ως μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου, δημοκρατικά και αγωνιστικά τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στο σχολείο τους το 2011.

Όπως ενημερωθήκαμε από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μίκρας, «οι νεαροί μαθητές παραπέμπονται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης (Κλητήριο Θέσπισμα ΕΓ43-13/397/5759) ενώπιον του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης με βάση έναν από τους πιο αντισυνταγματικούς και αντιδημοκρατικούς νόμους, που ποινικοποιεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 4/12/1999, όπως κυρώθηκε με το Ν. 2811/2000)».

Από όλα τα δεδομένα προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2011 και της διήμερης κατάληψης η στάση όλων των μελών του 15μελούς ήταν απόλυτα δημοκρατική, η κινητοποίηση περιφρουρήθηκε από τους ίδιους τους μαθητές και το σχολείο είχε προστατευθεί, είχαν εξαντλήσει προηγούμενα όλα τα προηγούμενα μέσα διεκδίκησης και ολοκλήρωσαν τις κινητοποιήσεις μετά την υλοποίηση των αιτημάτων τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και ολοκληρωτική η χρήση μιας αυταρχικής ΠΝΠ που σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο των Μαθητικών Κοινοτήτων οδηγεί ανήλικους μαθητές ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, μέσα από ιδιαίτερα ψυχοφθόρες διαδικασίες, χωρίς να έχουν παρανομήσει. Αυτές οι ενέργειες εισάγουν τη νεολαία σε επικίνδυνες αυταρχικές λογικές και θίγουν βάναυσα τις νεανικές συνειδήσεις και τις οικογένειές τους, λίγες ημέρες πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Για να γίνει αντιληπτό το απαράδεκτο της παραπομπής αναφέρουμε ότι οι μαθητές (Γυμνασίου τότε) αγωνίζονταν για :
α) δημιουργία προαύλιου χώρου του σχολείου τους,
β) επίλυση του προβλήματος θέρμανσης και του αριθμού των αιθουσών διδασκαλίας,
γ) επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς τους από τα χωριά προέλευσής τους.

Αιτήματα που αφορούν σε βασικά λειτουργικά ζητήματα μιας σχολικής μονάδας, τα οποία όμως καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η επιδίωξη της συνεχούς βελτίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελεί αυτοσκοπό σε μία δημοκρατική χώρα με εύρυθμη λειτουργία.

Θεωρούμε μονόδρομο την άμεση αθώωση των μαθητών και θα εισηγηθούμε στο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας.


Συμπαραστεκόμαστε στους ανήλικους μαθητές και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις μας κρατούν στην Αθήνα, αλλά εκπρόσωποί μας θα παραστούν στο δικαστήριο.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: